In het voormalige kloostergebouw werd in 1912 het Städtische Kramer Museum met meubilair en handwerk uit de middeleeuwen tot de 20e eeuw ingericht. De kloosterkerk bleef tot 1971 open voor kerkdiensten. In 1979 besloten de stad en de provoostparochie St. Mariae Geburt er gezamenlijk een museum voor Nederrijnse kunst in te richten.
Een schat aan voorwerpen weerspiegelt de geschiedenis van het geloof en het kerkelijk leven in de regio. De heilige tentoonstellingsstukken uit de 15e tot de 19e eeuw worden thematisch gepresenteerd in wandkoffers. Grotere sculpturen staan langs de muren opgesteld. Hoogwaardige schilderijen uit de 16e tot 18e eeuw vertellen het verhaal van Jezus' passie, tonen scènes uit het leven van heiligen of portretteren de beroemde zoon van de stad: Thomas a Kempis, auteur van Nachfolge Christi. Hij werd omstreeks 1380 geboren in Kempen en overleed in 1471 in de klooster van Agnetenberg bij Zwolle. Zijn resten rusten nu in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Zwolle.
Hoogtepunten in de historische ambiance van het Sacrale Museum zijn het prachtige barokke hoogaltaar met de figuur van de heilige Catharina als patrones van de Paterskerk en aan de andere kant de orgelgalerij met haar rijke stucwerkdecoratie. Daarboven toornt het barokke orgel van Christian Ludwig König uit 1752, dat van 1996 tot 2000 werd gerestaureerd.
Het Sacrale Museum in de Paterskerk is een zeldzaamheid in het Nederrijnse museumlandschap en is altijd een bezoek waard.
Museum für Niederrheinische Sakralkunst in het Kulturforum Franziskanerkloster
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur, donderdag tot 18.00 uur
https://www.kempen.de/de/inhalt/museum-fuer-niederrheinische-sakralkunst/
tag of your website: