Bergisches Land, Panorama fietspaden

Recreatie & Sport

Panorama-fietspaden

Waar vroeger industriële goederen per trein werden vervoerd, kunnen fietsers vandaag de dag van adembenemende panorama’s genieten en steden vanuit een nieuw perspectief ervaren. Tunnels, viaducten en mijlpalen herinneren aan het spoorverleden. Uitzichten vanaf grote hoogten en allerlei bezienswaardigheden zijn slechts een paar pedaalslagen van elkaar verwijderd.

Het netwerk van de Bergische panorama-fietspaden is meer dan 220 kilometer lang. Het verbindt de voormalige spoorlijnen in het Bergische Land, het zuidelijke Ruhrgebied en het Sauerland met elkaar en creëert aansluitingen op de populaire fietspaden langs de rivieren Rijn, Ruhr en Sieg. Ongeveer 150 kilometer van de wegen verloopt over voormalige spoorwegen met weinig hellingen, op de verbindingswegen moeten slechts enkele inspannende klimmetjes worden overwonnen. Het complete netwerk panorama-fietspaden is bewegwijzerd.

Waar ooit de stoomlocomotieven denderden

In de jaren 1880 – 1890 kwam de spoorweg ook naar de mensen en fabrieken in het Bergische Land. Daardoor waren de bedrijven in de kleine ijzer- en textielindustrie verbonden met de wereldmarkten. De economie bloeide, de bevolking groeide.

Het landschap van het middelgebergte vormde een uitdaging voor de spoorwegbouw. Hier moesten echte staaltjes van meesterwerk worden gerealiseerd. Talrijke tunnels en viaducten leidden het verkeer door valleien en bergen. De hoogste spoorbrug van Duitsland, de Müngstener Brücke, die de Wupper op 107 meter hoogte overspant, is nog steeds in gebruik. Het Bergische panorama-fietspad leidt in het dal onder de brug door. Vanaf de jaren ’60 en ’70 zorgde de toename van het individuele wegverkeer ervoor dat het spoorvervoer onrendabel werd. Dit leidde tot de stillegging van talrijke spoorlijnen.

Lekker fietsen – onderweg op stilgelegde spoorlijnen

Vandaag zijn de spoorlijnen open voor fietsers: routes met kleine hellingen, weg van het autoverkeer en verbonden tot een stedenoverkoepelend netwerk. Op deze panorama-fietspaden kunt u de regio herontdekken: over 15 viaducten – tot 40 meter hoog – en talrijke bruggen heen gaat de reis ook door 14 tunnels. De langste daarvan is de Wegeringhausener Tunnel met een lengte van 724 meter.

In de voetsporen van de industriecultuur en midden door een bergachtig landschap met zijn rivieren en beken zijn er talrijke gelegenheden voor een pauze om de bezienswaardigheden langs de weg te bekijken. Oude treinstations zijn inmiddels veranderd in biertuinen en culturele bezienswaardigheden. De ene spoorwegtunnel verandert in een danstunnel, de andere in een vleermuizengrot. Er zijn legio mogelijkheden!

Twee routes werden gebouwd door burgerverenigingen en worden ook door hen onderhouden: samen met de stad Wuppertal heeft de ‘Wuppertalbewegung e.V.’ meer dan 20 kilometer fietspaden op de Nordbahntrasse gerealiseerd, terwijl de ‘Verein der Freunde und Förderer der Balkantrasse Leverkusen e.V.’ zich bekommert om het gedeelte van het panorama-fietspad Balkantrasse bij Leverkusen.

Voor telefonische informatie over de Bergische panorama-fietspaden kunt u ons bellen onder 0049 212 / 88 16 06 999, onze servicetijden zijn ma – vr van 9 – 17 uur. Daar kunt u ook de gratis overzichtskaart van de Bergische panorama-fietspaden bestellen.

Install base code Copy and paste the following embed code just before the closing tag of your website: